Heerlijck Hopveld leden kunnen een eigen plek in de moestuin hebben. Er worden tuintjes verhuurd. Zoals in de hele tuin wordt daar geteeld zonder gif en kunstmest. Huurders van een VELT-tuintje worden geacht minimaal 2x per jaar, samen met anderen, het gemeenschappelijk groen, paden en poelen te onderhouden. Er is gereedschap gratis beschikbaar voor algemeen gebruik en een toilet.

In de VELT-moestuin worden alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen gebruikt zoals: basaltmeel, brandnetelgier, insecten etende vogels, lieveheersbeestjes, loopkevers e.d.. In de tuin mogen alleen plantaardige en dierlijke meststoffen worden gebruikt. Dierlijke mest en compost zijn meestal op het terrein aanwezig. Gebruik van kunstmest is niet geoorloofd, wel bloedmeel, beendermeel, kalk en gesteentemeel.

 

De afgrenzing van de gehuurde tuin bestaat uit bloemen en kruiden en geen hekwerk. Kas of schuurtjes vind je er niet. Voor het afweren van schimmels, aaltjes, luizen, wortelvlieg, koolvlieg en preimot wordt bij voorkeur gebruik gemaakt van gewascombinaties, koolkraag, aanaarden, biologische spuitmiddelen en dergelijke.

Om schade door konijnen te voorkomen zijn delen van de tuin voorzien van een fijnmazig gaas verborgen in de hagen. Vruchtwisseling is een voorwaarde. Een bepaald eenjarig gewas mag dan pas na 5 jaar weer geteeld worden op de oorspronkelijke plaats. Daarmee voorkom je bodemziektes.

 

De Moestuin

Ontdek Heerlijck Hopveld

De Moestuin

 

<

© 2022 Copyright Heerlijck Hopveld - Created by Van Daal Services